News

Penawaran Program Baru

Bachelor of Technology (B.Tech Electronic Network Design)

Disediakan oleh:

Prof. Madya Dr. R. Badlishah Ahmad

Dekan PPKKP (Dean SCCE)

 

Pengenalan

Keperluan kepada jurutera berkemahiran di dalam Rangkaian dan Elektronik telah menjadi satu keperluan di banyak institusi-institusi yang mempunyai jaringan rangkaian komputer mereka sendiri (LAN, VPN dsbnya). Peralatan-peralatan rangkaian kebanyakannya adalah merupakan peranti elektronik yang terdiri daripada Router, Switches, Firewall, Servers VoIP phones, Video Conferencing dsbnya), oleh itu keperluan seorang jurutera teknologi rangkaian perlu bagi memenuhi keperluan merekabentuk, menganalisis, memantau, mengendali peralatan-peralatan tersebut. Teknologi di dalam bidang ini juga berkembang dengan begitu pesat sekali seperti teknologi 4G yang dikenali sebagai rangkaian WiMAX dan 4G LTE. Antara produk-produk yang digunakan untuk peralatan-peralatan elektronik adalah seperti Juniper, Cisco dan Huawei.

Kekuatan

Program B.Tech yang ditawarkan adalah berdasarkan elektronik dan mempunyai pengkhususan di dalam bidang Rangkaian Komputer. Kemahiran elektronik ini adalah menjadi asas kekuatan program ini bagi memastikan graduan yang dishasilkan mampu mengendalikan peralatan-peralatan rangkaian yang berasaskan dengan peranti-peranti elektronik. 

Pasaran Graduan

Graduan program ini boleh bekerja dimana-mana syarikat elektronik terutama yang merekabentuk sistem telekomunikasi atau sistem rangkaian komputer. Selain itu juga graduan program ini boleh bekerja sebagai jurutera rangkaian komputer, pengendali rangkaian komputer.

 

Contact Us

School of Computer and Communication Engineering (SCCE)
c/o School of Manufacturing Engineering Complex
Universiti Malaysia Perlis (UniMAP)
First Floor, Pauh Putra Campus
02600 Arau, Perlis.
Tel:  +604-988 5670 / +604-988 5361
Fax: +604-988 5098
 
 

Connect with us

We're on Social Networks. Follow us & get in touch.

Goverment Link

  LOGO KPM malay msc MQA  qs2015

Best viewed using Firefox and Chrome 1280x768

SCCE UniMAP 2016